دسته : جامعه شناسی
فرمت فایل : word
حجم فایل : 50 KB
تعداد صفحات : 32
بازدیدها : 324
برچسبها : دانلود مقاله
مبلغ : 4500 تومان
خرید این فایلچكیده....................................
مقدمه.................................... 1
متن...................................... 31-7
=============================
متن آغازین:
چكیده:
با فروپاشی شوروی در سال 1991 و جا برای بحران كویت ایالات متحده مقام تك قطبی را به سركردگیخود مطرح ساخت. چین و ایران با نظام تك قطبی به سركردگی آمریكا مخالفت كردند. موقعیت ژئوپلتیكی ایران در منطقه خلیج فارش و آسیای مركزی و همسویی سیاستها موجب ایجاد روابط استراتژیك بین دو كشور چین و ایران گردید. اما آمریكا در مخالفت از ایران، چین را از فروش تسلیحات هستهای شیمیایی به ایران برحذر داشت و با اعمال فشار و وعده امتیازات زیاد، چین را مجبور ساخت كه قرارداد مربوط به نیروگاه اتمی بوشهر را معلق و پیشنهاد واگذاری راكتور تحقیقات آب سبك به ایران را رد و نهایتاً كاربری چین را در استراتژی ژئوپلتیكی ایران كم اثر نماید.
در فصول این پایان نامه به موقعیت و جایگاه چین در شرق آسیا و اهمیت ان از نظر ژئواستراتژیكی برای آمریكا و روسیه، جمعیت زیاد و انسانهای نسبتاً ماهر، ذخایر مالی و رشد اقتصادی خوب و تكنولوژی رو به رشد و ارتش مجهز به سلاحهای پیشرفته و هستهای، نقش آفرینی چین در ؟ امنیتی اروآسیا به همراه آمریكا در روسیه، مشخص كردن علائق ژئوپلتیكی آن كشور ؟ 21 مرتبه با هداف تاكتیكی ( تأمین منافع اقتصادی ) و داشتن مازاد بیش از 40% میلیارد دلاری با آمریكا و اهداف استراتژیك ( تأمین منافع انرژی )، تحولات ژئواستراتژیك و ژئواكونومیك قرن (21) و جایگزینی اقتصادی محوری بجای سیاست محوری بر پایه تفكرات نظامی پرداخته شده است.
در پایان با مشخص كردن تهدیدات آمریكا و نقاط قوت و ضعف چین و شناخت عوامل مثبت و منفی تأثیر گذار بر روابط چین و ایران این فرصت رابتین مینماید كه مسئولین با استفاده از یافتههای این تحقیق در ارتباط با نقش چین در مسائل امنیتی ایران تصمیمات صحیحی را اتخاذ نمایند.
مقدمه:
دهه 1990 با دو رویداد بزرگ آغاز شد دو رویدادی كه ژئوپلتیك جهانی را بطور كلی دگرگون كرد. از یك سو فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی در سال (1991 ) و سرنگون شدن پیمان و رشد، نه تنها نقطه پایان جها ژئوپلتیك توازن یافته میان و قطب تلقی شد بلكه راه را برای انتقال نظام ژئوپلتیك جهانی از مرحله رقابتهای ( ایدئولوژیك سیاسی ) به رمحله رقابتهای ( اقتصادی ـ سیاسی ) هموار ساخت. از سوی دیگر حركت نظامی بیسابقه امریكا و هم پیمانانشان در ماجرای بحران كویت شیوه نوینی از واكنشهای ژئوپلتیك در برابر كنشهای استراتژیك منطقهای را نمایان ساخت در حالیكه رویداد نخست مفاهیم تازه ای را در ژئوپلتیك جهانی مطرح ساخت و روابط ساختاری ( افقی ـ عمودی ) جهان قدرتهای را دگرگون كرده و زمینه را آماده شكل گیری نوینی از این روابط ساخته است. رویداد دوم نیز نظام ( ژئوپلتیك خاورمیانه را یكسره دگرگون كرده، موازنه نظامی استراتژیك تازهای را پیش كشیده و مفاهیم نوینی از ( امنیت منطقهای ) را در روابط ساختاری قدرتهای منطقه بدست داده است. چین از جمله كشورهایی است كه در نتیجه تیزهوشی كادر رهبری خود كه تهدیدات اقتصادی را برای امنیت ملی خویش مخرب تراز دشمن خارجی تشخیص داد برای رفع ناامنی از كارایی نهادها و بخشهای اقتصادی، سیاست تنشزدایی را در پیش گرفت. همراه با نفی مشروعیت رهبری ؟ جهان توسط ایالات متحده، خود مدعی قرار گرفتن در میان قطبهای اصلی نظام بینالمللی محصوب میشود،
...
متن پایانی :
بررسی پیوند چین با اوراسیا
اوراسیا شامل دو قاره اروپا و آسیا از نظر بعد امنیتی سه منطقه مهم دارد الف) خاورمیانه ب ) مناطق حد فاصل اروپای شرقی و غری و ج) آسیای شرقی كه چین به تبع واقع بودن در آن منطقه در اولویت اول از نظر امنیتی نقش مهمی در منطقه شرق آسیا و جهان دارد.
جهان پس از جنگ جهانی دوم بین ایالات متحده و اتحاد جماهیر شوری از نظر حل مسائل امنیتی و یا ایجاد مشكل برای دیگری تقسیم شده و چین در دهه های (50 و 60) در جبهه شرق و در دهه های (70 و 80 ) شریك ایالات متحده در مقابل شوروی و پس از فروپاشی دیوار برلین در سال 1989 وضعیت جدیدی بخود گرفت. با توجه به نظر برژینسكی و ساموئل هانتیگتون ساختار قدرت جهانی به شش منظومه، منظومه آمریكای شمالی به رهبری ایالات متحده ، منظومه آسیای شرقی با بازیگری چین و ژاپن منظومة اروپا – منظومه آسیای جنوبی با رهبری هند منظومه هلال ناموزون مسلمانان و بالاخره منظومة اوراسیا كه تا حدی زیر سلطه روسیه خواهد بود تقسیم می شود.
ایالات متحده معتقد است كه جهان بسوی تك قطبی شدن پیش می رود. اما بعضی نیز به جهان چند قطبی اعتقاد دارند ولی جوزف نای اعتقادی به روسیه و هند به جهت آسیب پذیری اقتصادی و طولانی بودن اصلاحات در ردیف قطبهای نظام بین المللی تلقی نمی كند و چین را نیز در سدة بعد جزء قطبهای قدرتمند می آورد. در قرن (19 و 20) میلادی اروپا ضامن صلح جهانی بود ولی در قرن 21 امنیت آسیا ضامن صلح جهانی عنوان شد در حال حاضر در آسیا مناطق خاورمیانه ، هند ، پاكستان، دریای چین و مشكل خاوردور در ارتباط با دو كره و چین و تایوان و روقرارگرفتن آنها با یكدیگر مشكلات امنیتی بزرگ اوراسیا است. بازیگران اصلی به ترتیب ژاپن ، آمریكا و روسیه و چین هستند كه در این رابطه ژاپن و آمریكا از روابط گرمتری برخوردارند و در سال 1996 پیمان امنیتی را به امضاء رسانده اند و در متقابل چین و روسیه نیز به جهت پیمان امنیتی فوق از سال 1998 روابط گرمتری را به خود گرفته اند واین مانع از آن نشده كه بر روابط ژاپن ، چین و آمریكا و یا روسیه و آمریكا تأثیرات منفی زیادی بگذارند. ژاپن به جهت جلوگیری از تزریق چین بر تنگه مالاكا حمایت از تایوان و پیمان امنیتی با آمریكا را منعقد نموده و ایالات متحده نیز حمایت خود را از تایوان پنهان نداشته است.
خرید و دانلود آنی فایل